Vil du bli frem­gangs­rik? Test disse mor­gen­ru­ti­ne­ne

Hvordan du starter dagen kan ha stor betydning for hvor bra du presterer i yrkeslivet. Få inspirasjon av hvordan noen av verdens mest fremgangsrike personer legger opp sine morgener.

Selvfølgelig finnes det en stor variasjon ved morgenrutiner selv for fremgangsrike mennesker. Men det finnes noen rutiner som mange av dem virker å ha felles.

En er å stå opp tidlig på morgenen. Mens vi vanlige dødelige ligger komfortabelt i sengen, har høypresterere som Richard Branson, Apple-AD Tim Cook, Ernst Hemingway og Benjamin Frankline vist at å være tidlig oppe - ofte mellom 4 og 5 på morgenen – er en vei til fremgang.

En god frokost og det å holde kroppen i gang, virker også ha stor betydning. Det er vitenskapelig bevist at trening frigjør endorfiner som minsker stress, øker ditt energinivå og gjør deg friskere. Både Bill Gates, Tim Cook og Barack Obama avsetter tid hver morgen til et skikkelig treningsopplegg.

En annen viktig faktor for fremgang er å tenke nøye gjennom og planlegge din dag. IT-ikonet Steve Jobs har sagt følgende:

«Hver morgen de seneste 33 årene har jeg tittet i speilet og spurt meg selv: ‘Om idag var den siste dagen i mitt liv, skulle jeg ville gjøre det jeg skal gjøre idag?’ Og alltid, når svaret har vært ‘Nei’ for mange dager på rad, har jeg visst at jeg må gjøre en forandring.»

Det virker altså som om at en strategi for hva man skal oppnå i løpet av dagen, gjør at man jobber mer målsiktet og i linje med sin overordnede visjon samtidig som man holder oppe motivasjonen for å oppnå gode resultater.

Et annet knep for å behold fokus, er å senke antallet små beslutninger. Grunleggeren for Facebook, Mark Zuckerberg, er kjent for å kle seg likt hver morgen da det innebærer ‘en beslutning mindre å ta’. Barack Obama gjør det samme med å kle seg enten i grå eller blå dress med samme skjorte og slips for å minske bortkastet tid som tar mental energi. ‘Jeg vil ikke ta beslutning om hva jeg skal spise eller ha på meg. Jeg har for mange andre beslutninger å ta’, har den amerikanske presidenten sagt i et intervju med Vanity Fair.

Så – er det kjørt for oss som ikke orker å stå opp klokken 5 på morgenen og løpe en mil? Nja, det virker som det går an å nå toppen selv om man ikke har samme disiplin. For eksempel Winston Churchill, som vel får betraktes som ganske fremgangsrik (han var statsminister, forfatter med rundt 50 publiserte bøker og belønnet med Nobelprisen), våknet klokken halv 8, spiste en god frokost, leste avisen, dikterte for sin sekretærer fra sengen og sto opp først klokken 11 for å ta et bad!