Vær ikke så hard mot deg selv!


Sluta hacka på dig själv!

Den som har evnen til å ha medfølelse med seg selv, håndterer sine relasjoner bedre, er mer nysgjerrig og føler mer livsglede.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Mennesker har vel alltid klaget på seg selv, men kombinasjonen sosiale medier og utbredt individualisme gjør at fenomenet blir mer og mer vanlig. Mange føler at de skal leve opp til et bilde som ved nærmere ettertanke blir stort sett helt umulig, samtidig som de dømmer seg selv hardere enn de dømmer andre. Det er ingen bra trend. Forskningen viser at den som kjenner medfølelse med seg selv også klarer seg bedre i arbeidslivet og denne innsikt gjør at interessen for såkalt compassiontrening nå øker i rask takt.

Compassion, eller medfølelse, er forståelse for å skape en indre trygghet og dermed på en bedre måte håndtere livets opp- og nedganger. Gjennom å trene til en vennligere og varmere holdning til både seg selv og andre, skaper en også et sunnere arbeidsmiljø.

Overdrivelse av selvkritikk står nemlig i veien for vår velferd. Når du utsetter deg for hard selvkritikk, reagerer ditt indre kamp- og fluktsystem med et økt påslag av stresshormoner. Ved motsatt måte blir hjerterytmen roligere samtidig som trivelige substanser som oxytocin og endorfiner utskiller seg når du er vennlig mot deg selv.

Har du lett for å dømme deg selv og føle at du ikke duger? Da er det på høy tid å handle. Det første du må gjøre er å bli bevisst på ditt selvkritiske indre. Hva er det egentlig du sier om deg selv, og fortjener du slik omtale? Skulle du være like hard mot dine venner og arbeidskamerater?

Lykkes du med bevissthetsprosessen blir det også enklere å støtte deg selv i motgang i stedet for å være selvkritisk og kreve at du skal være perfekt i alle situasjoner.

Her er ett par tips fra forskeren Kerstin Neff som forhåpentligvis hjelper deg å være snillere og vise deg selv mer forståelse:

Våg å være svak

At du ikke forteller om motganger og nederlag for andre, er et tegn på dårlig selvmedfølelse.

Vær snill mot deg selv

Hvorfor ser vi på medfølelse som noe positivit untatt når det gjelder oss selv? Da skal vi være harde selv om det er det siste vi trenger.

Motgang er menneskelige

Forsøk å se deg selv utenifra og omfavne din situasjon med varme. Motgang er menneskelig og kan berøre alle.

Det du ønsker skal telle

Mål ikke din lykke og fremgang gjennom andre menneskers øyne – det kan ofte blandes sammen med hva som forventes. Spør deg selv: Hvorfor vil jeg dette?

Våg å si nei

Si ikke ja til oppgaver bare for at du tror at det forventes av deg. Medfølelse for deg selv handler også om å kjenne etter hva du virkelig føler og vil, ikke hva du tror at andre føler og vil.

Vær ikke så kritisk

Alle har nok med sine egne problemer. Det er som oftest ikke andre som rynker på nesen av deg, det er deg selv.

Publisert 2016-11-01


De nyeste artiklene

Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Regn med nye karriereveier i fremtiden
Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.
Skrevet 1. februar 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.