Ti tegn på en dårlig sjef


Tio tecken på en dålig chef

Godt lederskap handler om å unngå feller som gjør deg til en dårlig sjef. Time Magazine har listet ti tidlige tegn på velmenende avgjørelser som ofte blir feil.


Lederskap handler om å ta avgjørelser. Det er umulig å alltid gjøre rett, men den som er åpen for input kan i alle fall lære seg å gjøre ferre feil. Det vanskelige er at det som føles krystallklart ikke alltid er det. Her er en sjekkliste på dårlig lederskap.

  1. Klokketro på at den beste medarbeideren automatisk blir en bra leder. Den som er vant til og drive seg selv til toppresultat, har ofte vanskelig å få andre til og vokse når han eller hun havner bak et skrivebord som sjef.

  2. Du legger deg for mye opp i arbeidet. Godt lederskap handler om å ta et steg tilbake for å få overblikk og ta bra avgjørelser – ikke hele tiden ”brette opp ermene” og vise hvordan det skal gjøres.

  3. Du setter for høye krav. Utvilsomt skal det stilles krav, men går du ut fra at alle skal være som den som presterer aller best, får du en gjeng som snart gir opp.

  4. Du kommer først og går sist. Det er ikke feil å vise engasjement, men gjør du det hele tiden, skapes det en fölelse av skyld hos medarbeiderne og du sender signaler om at du ikke stoler på dem.

  5. Du tar ikke ansvar for feil. En klassiker som understreker en kultur der medarbeiderne gjør samme sak. Det er menneskelig å gjøre feil. Innrøm, endre, gjør riktig.

  6. Det er lett å bli likt som sjef – vanskeligere å bli respektert. En god sjef kan stille krav og regne med at medarbeiderne gjør det beste av situasjonen.

  7. Å bruke ”Management by fear” som en oppskrift for suksess, er en myte. I stedet for drevne medarbeidere, får du redde medarbeidere som først og fremst vil unnvike å gjøre feil.

  8. Du delegerer for lite. Ok, man skal ikke overbelaste sine medarbeidere men våge å gi mer tillit – det får man tilbake siden.

  9. Arbeidsliv og privatliv går hånd i hånd. Som sjef må du ha følehornene ute. Det er mennesker du jobber med – ikke roboter.

  10. Som sjef har du ikke svar på alle spørsmål. Det er helt ok at si at du ikke vet – og senere tenke deg om for å ta en bra avgjørelse. Raske avgjørelser for å fremstå som en ekspert, blir ofte kostbare.

Publisert 2016-12-01


Disse fem faktorer fremmer arbeidsgleden
Arbeidsglede er ikke en selvfølge, og den kommer ikke naturlig bare for at du jobber i det yrke som du brenner for. Her får du fem bud som gir konkrete ting for å skape arbeidsglede i hverdagen.
Skrevet 1. februar 2017 på Bedrifter
Grensen mellom arbeid og fritid
I takt med at arbeidslivet forandres, stilles nye krav på både arbeidsgivere og ansatte. Det gjelder blant annet å sikre at grensen mellom arbeid og fritid ikke usynliggjøres.
Skrevet 1. januar 2017 på Bedrifter
Anger Manegement
Anger Management
Har du vanskelig for å holde sinne tilbake? Da er det på tide å ta tak i problemet - et hissig temparement kan true både karriere og privatliv.
Skrevet 1. november 2016 på Bedrifter
Kommuniser mer!
Evnen å kommunisere er helt avgjørende i arbeidslivet, men det er ikke noe som kommer naturlig. Det er en ferdighet som hele tiden behøver opptrening.
Skrevet 1. september 2016 på Bedrifter
En organisasjonsekspert gir råd om en effektiv organisasjon
«Mennesker er ikke mekaniske enheter som det er mulig å kontrollere.» Organisasjonseksperten Bud Caddell var en av talerne på The Conference tidligere i år.
Skrevet 1. august 2016 på Bedrifter
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.