Det fleste vet at man skal vektlegge resultatene man har oppnådd, når man skriver en søknad og en CV. Hva er da mer naturlig enn å ta med noen eksempler på tidligere arbeid når man skal til intervju. I min ungdom utviklet jeg programvare til spillkonsoller, og jeg har alltid tatt med meg en av spillkonsollene mine til intervju. Det vekker alltid stor interesse, og man oppnår den fordelen at man helt naturlig kan styre intervjuet selv. Man får vist hva man kan, og får fortalt hva man har arbeidet med i forrige jobb.
Nå er det jo ikke alle som kan ta med seg et fysisk produkt, men stort sett alle kan ha med seg et eller annet de har utrettet tidligere. Hvis du jobber med markedsføring, kan du ta med noen salgsbrev eller annet markedsmateriell du har vært med på å utarbeide. Hvis du er programmerer, kan du ta med noen programeksempler.
Hvis du er selger, kan du ta med en salgspresentasjon som du har vært med på å lage, og kanskje kan du til og med gi en liten salgspresentasjon på intervjuet. Hvis du er student, kan du ta med fagoppgaven din og fortelle om den. Det er forhåpentligvis en spennende fagoppgave som du kan fortelle om med stor entusiasme. Men ta aldri med konfidensielt materiell fra tidligere arbeidsgivere, da kan du fort bli oppfattet som en person man ikke kan stole på, og som ikke kan håndtere fortrolig informasjon. Finn isteden en gammel rapport som ikke lenger er aktuell.
Det aller beste er hvis du kan stille noen spørsmål til bedriften, og deretter fortelle hvordan det du har jobbet med tidligere, er relevant for det bedriften har bruk for nå. Glem ikke å stille spørsmål underveis. Det er flott hvis du styrer samtalen, men pass på at det blir en samtale og ikke en monolog. En god selger vet at man må stille noen spørsmål for å finne ut hva kunden trenger. Deretter finner man en løsning for kunden og forteller hvordan den løser kundens problemer. Det samme gjelder i et intervju: Hvis du ikke vet hva firmaet trenger og vektlegger, så vet du heller ikke om du er den rette til jobben. Da klarer du heller ikke å overbevise bedriften om det.
Det viktigste når du søker jobb, er å forstå hvordan arbeidsgiveren tenker, og hvordan prosessen foregår, sett fra arbeidsgiverens side. De fleste tror at det er den beste søkeren som får jobben, men det er som regel ikke tilfellet. Arbeidsgiveren som skal ansette deg, har to store bekymringer: For det første om du kan takle jobben, og for det andre om du vil forlate bedriften etter kort tid. Ved å ta med eksempler på tidligere arbeid til intervjuet kan du overbevise arbeidsgiveren om at du kan takle jobben. Ved å vise interesse for stillingen og bedriften kan du redusere arbeidsgiverens frykt for at du kommer til å forlate bedriften om kort tid. Jobben går som regel til den søkeren som virkelig viser entusiasme og interesse for jobben, fremfor den søkeren som kanskje er litt bedre kvalifisert, men som bare er interessert i lønnen.
Lykke til med jobbsøkingen!