Slik taler job­b­an­non­sen til deg

De fleste jobbannonser ligner hverandre, men her er et par eksempler på annonser som går nye og andre alternative veier for å få deg til søke jobben.

Jobbannonser er en konservativ genre. Om du blar i en 40 år gammel avis, oppdager du at det ikke har skjedd så stor utvikling i måten ledige stillinger beskrives på. For nå som da, har bedriftene størst fokus på å ramse opp hva de krever av deg som søker. Noen er så opptatt av det, at de helt glemmer å beskrive innholdet i jobben og arbeidsoppgavene. Og de med unntak som har fått med et par linjer om hva bedriften tilbyr, skriver de gjerne et par tomme uttrykk som: «Du får flinke kollegaer i et dynamisk miljø med høyt under taket». Men det er andre måte å gjøre det på, og de beste jobbannonsene unnviker den gamle oppskriften og vinkler budskapet på nye og mer kreative måter.

Som blant annet for annonser i «Vi savner deg»-kategorien. Her tilstår bedriften at annonsen er en viktig reklamesøyle for arbeidsplassen. Tekstene bærer preg av alt bedriften tilbyr og vil gjøre for deg om du bare gir dem en sjanse. «Du behøver ikke ha erfaring med salg. Vi skal lære deg alt du har behov for å vite. I gjengeld får du dyktige kollegaer, bordtennisbord, daglige konkurranser og premier, fredagsbar, fester og nye venner.»

Slik kan man forsøke å annonsere en jobb til søkere innenfor telefonsalg. Kompetanse havner helt i bakgrunnen til fordel for miljøet, hvilket er det som spesielt skal lokke yngre profiler ombord.

Forvent det verste

Motsetningen til «Vi savner deg»-annonsen, finner du i« Det blir tøft»-kategorien. Mange annonser plasserer seg i denne kategori da bedriftene ikke alltid er klar over hvor slemt det kan se ut å beskrive sitt «worst-case-travelhets-scenario» i en tekst.

Man bør for eksempel se grundig på sitt arbeidsmiljø og sin arbeidskultur om følgende beskrivelse gir et virkelig bilde av jobben: «Du trives i en hektisk stilling der to dager ikke er like, og der mange parallelle oppgaver krever at du er fleksibel, robust og alltid klar for omstillinger».

Selv om slike formuleringer kan virke harde så finnes det arbeidsgivere som er villige å ta det et steg videre. I et oppslag for en stilling fra 2014 finner du følgende jobbeskrivelse: «Vi har ikke pauser. Eller røyker. Eller tuller. Spiser man er det oftest stående».

Det er vanskelig å se hva avsenderen ønsker å få ut av en slik formulering. I beste fall er han eller hun veldig ærlig om jobben slik at potensielle søkere får vite eksakt hva det er de gir seg inn på.

Men om arbeidet ikke er så forferdelig som beskrevet, viser teksten at skribenten har misforstått genren i jobbannonsen fullstendig.

Oppslagene er en del av bedriftenes eksterne kommunikasjon. Det er en del av varemerket og det uttrykk som mottakeren får – ikke bare de som søker jobb – men alle som kommer i nærheten av bedriften og deres produkter.

Det vil si at den slags uttrykk også kan føre til et negativt inntrykk blant kunder og samarbeidspartnere.

Knekk koden

Andre mer hensiktmessige måter å fange interesse om en jobb, er å gi søkerne en oppgave allerede i annonsen. Det er blant annet brukt til IT-stillinger der søkere bes om å dekryptere oppslag skrevet med en kode.

Nye tekstforfattere og journalister har for eksempel fått en oppgave i annonsen å gi eksempel på deres ferdigheter i søknaden.

Men det finnes også innenfor denne kategori eksempler på bedrifter og organisasjoner som tar konseptet litt lenger. Politiets Etterretningstjeneste forsøkte nylig å skille klinten fra hveten med dette oppslag:

«Forestill deg følgende: Du sitter ved Langebro. Det er mørkt og kaldt, det regner og det er rush i trafikken. Din oppgave er å finne mønsteret i trafikken, systematisere din tilgang, finne ut av hvor alle de enkelte bilene er på vei og gjøre dette 24/7 .. Det eneste du har er en blokk, en halvspisst blyant og muligheten å heve broen – tror du at du vil klare å løse oppgaven?».

Kanskje er oppgaven lett for rette profilen, men det kan også være at nåløyet har blitt for trangt. Trikset for denne typen av annonser må være å finne balansen mellom å utfordre søkerne uten å skremme dem bort.

Speil drømmesøkeren

En annen måte å artikulere en jobb på, er å utelukkende fokusere på den personlighet som passer stillingen.

Det gjorde teleselskapet 3 i en annonse hvor potensielle søkere via annonsen skulle være i stand til å oppdage sitt indre talent for salg:

«Formiddag: Du står på helsesenteret. Rundt om deg løper, pumper og svetter folk med fjerne sammenbitte blikk. Alle er begravet og isolert i sine høretelefoner og ingen enser de andre menneskene i lokalet. Men du er likegyldig. Hver gang du ser en flink fyr eller søt jente, kaster du deg ubekymret ut i samtaler. Det skjer også idag og selv om fyren på løpebåndet først blir litt paff, slapper han raskt av og sladrer med. For det er det du kan – mennesker, møter, samtaler og kjemier og du gjør det uanstrengt og instinktivt – helt uten baktanker. Om du bare kunne tjene penger på det...».

Med å skape en scene og sette bilder på bevissthet, kan annonser som denne kanskje illustrere en personlighetstype som den med rett profil kan identifiere seg med.

Men uansett om oppslaget er en suksess eller ikke, er det (sammen med de andre eksemplene nevnt her), viktige forsøk på å puste liv i en kommunikasjonsgenre som skriker tenk nytt!