Slik skriver du profilteksten til en cv som gir deg adgang til jobbintervju


Slik skriver du profilteksten til en cv som gir deg adgang til jobbintervju

Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne cv'en først og 83 prosent leser profilteksten i cv'en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.

Helene Bonne
Senior tekstforfatter, Jobindex

8 av 10 arbeidsgivere leser cv'en før de overhodet kikker på søknaden din. Hele 83 prosent leser det aller første i cv'en din, nemlig resymeet eller fagprofilteksten. Det er derfor verdifull investering å bruke tid til å skrive en god profiltekst. Men hva skal du skrive?

Fremhev din motivasjon og erfaring i profilteksten

Vi har intervjuet rekrutteringskonsulent i Jobindex, Sofie Vedtofte. Hun har lest gjennom tusenvis av cv'er, så hun er vant til å ta en meget hurtig vurdering av en cv. Nedenfor blir beskrevet de elementene som Sofie ser etter når hun gjennomgår en cv.

«Du skal være meget mer direkte enn du tror. Du skal ikke innlede med «jeg heter Mette og er 42 år». Nei, du skal fortelle meg direkte hvilken erfaring du har fra dine tidligere jobber og som du kan bruke i denne stillingen. Og bruk maksimalt fem linjer på det,» sier Sofie.

«Jeg ser etter motivasjonen for å søke den aktuelle stillingen og hvilken erfaring du kan bidra med til akkurat denne jobben. I søknaden kan jeg se hele historien, men i profilteksten vil jeg gjøres nysgjerrig på hvorfor du mener at akkurat du passer til denne jobben,» fortsetter Sofie.

Det viktigste først

Som kandidat kan du tenke på din profiltekst i cv'en – og cv'en og søknaden generelt – som da du leste om hvordan du bygger en nyhetsartikkel i grunnskolen.

«Jeg vil gjerne ha det hele godt beskrevet i søknaden din, men i cv'en vil jeg gjerne ha beskrevet i et par linjer hvorfor jeg skal velge akkurat deg. Jeg vil gjerne se at du, ut fra dine tidligere erfaringer, kan plukke frem eksempler som kan sidestilles med denne jobben», sier Sofie.

Ett eksempel på de 3-5 linjene som vil gjøre Sofie meget oppmerksom, kan være:

«Jeg er verdens beste kundeservicemedarbeider. Mine 8 års kundeserviceerfaring har lært meg alt om både de søte og de sure kundene, og jeg hadde i 2017 den høyeste score i vår interne kundetilfredshetsundersøkelse. At jeg dessuten elsker å drive service og å tale i telefonen gjør meg til det naturlige valg som Deres nye kollega.»

Utdyp i resten av cv'en og deretter i søknaden

Sofie vil gjerne lese videre om kandidatens erfaring i resten av søknadspakken – men hun gjentar sitt ønske om at teksten skal være målrettet mot den aktuelle stillingen.

«Jeg er mest tent på den jobbsøker som har fått med en skikkelig introduksjon. Vedlegg ikke en generisk cv for ordens skyld. Ta stilling til hva du vil ha med i cv'en denne gangen, og la meg forstå at du i introduksjonen har forholdt deg til det som gjør at jeg går videre med din søknad,» avslutter hun.

Publisert 2018-06-01


De nyeste artiklene

Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Skrevet 1. juli på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.