Slik skriver du bedre jobbsøknaderFor deg som ønsker den grunnleggende kunnskapn

Søren Møller
Tekstforfatter, Jobindex

1. Ringe eller ikke ringe?

Før du går i gang lurer du kanskje på om du skal ringe til virksomheten og forhøre deg om stillingen, og at de da kanskje legger bedre merke til deg. Er det en god ide?

Kanskje. Men dersom du ikke har noe relevant å ringe om, så la det heller være. Har du derimot et par spørsmål som kan ha betydning for om du det hele tatt skal søke på stillingen, eller hvordan du skal velge å prioritere dine viktigste punkter i søknaden, så nøl ikke med å ringe. Og dersom du fikk noe ut av svarene de ga deg, så husk å referere til dette i søknaden.

2. Målet akkurat nå er å få invitasjon til jobbintervju – ikke å sikre deg stillingen

Det vil sikkert bety masse for deg dersom du får stillingen. Men tenker du for mye på det, kan hver setning plutselig bli litt farlig, og du kan bli tilbøyelig til å formulere deg mindre konkret og mer vag enn du ellers ville gjort.

Husk derfor på at søknaden din alene aldri vil sikre deg stillingen. Søknaden har i stedet som formål å skaffe deg jobbintervjuet. Med det faktum i tankene er det lettere å bevare motet og troen på deg selv. Og du vil bedre følge med i prosessen. Ett skritt av gangen.

3. Den gode innledning

Dropp høflighetsfraser som at du søker stillingen fordi du med interesse har sett deres annonse eller lignende. Slike floskler irriterer generelt mer enn de gagner. Din søknad vil da kun leses litt, som når du selv leser en reklameannonse – her mister du også interessen, hvis overskrift og de første linjene ikke gjør deg nysgjerrig eller virker relevant.

Tenk over hos hvilken type arbeidsplass du søker – og hvilken stilling – når du velger overskriften din. Vær ikke for cocky til en konservativ stilling eller for kjedelig til en kreativ stilling. Gjør deg gjerne tanker om din styrke og hvor gnisten din til arbeidet ligger, og hvor du har hatt suksessopplevelser tidligere. Da blir det lettere for deg å velge ord i din overskrift og innledning, hvor det både skal vise litt om deg og ditt forhold til hverdagen og oppgavene i virksomheten.

Tips: Føler du deg helt fortapt i innledningen og overhodet ikke får det til å fungere, så grip fatt i ett av kravene som er beskrevet i stillingsannonsen – og start med hva du kan bidra med på det punktet.

Da har du i alle fall sikret en viss relevans om ikke annet.

4. Besvar kravene til stillingen

Ha et øye til stillingsannonsen når du skriver søknaden, slik at du kan sjekke løpende at du ikke glemmer et viktig punkt. Er det mange punkter i stillingsannonsen, så konsentrer deg om å bemerke de viktigste.

Noen punkter kan være litt vanskelig å svare på, som f.eks. hvis virksomheten ønsker en person som er «resultatorientert», «selvstendig», «fungerer godt i en hektisk arbeidsdag» og i den dur. Her kan man ikke skrive «fungerer godt i en hektisk arbeidsdag» uten å spesifisere det.

Tips: Hvis du gjør det, at du vet at du fungerer godt i en hektisk arbeidsdag, er dette et resultat av at du i mange år arbeidet i en avdeling hvor du vekslet mellom å snakke med kunder, kvalitetssikre interne prosedyrer og klarere bestemte oppgaver på stramme deadlines – så er det her kjernen ligger.

5. Skriv deg inn i stillingen hvis mulig

Husk at søknaden din skal gi et hurtig budskap: Et framtidig innsyn om deg og bedriften sammen. I motsetning til din CV som forteller om din fortid. Men fortid og framtid kan kanskje kobles sammen. Og det virker sterkt!

Folk som er villige og som ønsker å levere kvalitet og handlekraft – folk som ser ut til å forstå den aktive hverdag i virksomheten – er alltid i høy kurs når det kalles inn til intervju. Vis at det er deg, og at du forstår hva du kan gjøre av forskjellig i virksomheten.

6. Få en du kjenner til å lese igjennom

Nå har du skrevet søknaden og rettet og lest igjennom den flere ganger. Men, vent litt med å sende den. For det skjer jevnlig, også for garvede tekstforfattere, at man stirrer seg blindt på sin egen tekst fordi man kjenner alt innholdet til fingerspissene – og da ser man kanskje ikke den dumme skrivefeilen som finnes, eller oppdager at 2 og 3 avsnitt kanskje burde vært byttet om, eller noe annet i den duren.

Derfor er det alltid en god ide å få en du kjenner til å lese igjennom søknaden med friske øyne – som siste ledd i korrekturen – før du sender den.

Publisert 2018-10-01


Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Du kanskje har tanker om hvor du ønsker å jobbe - det gjør de aller fleste når de søker ny jobb. Derfor har vi gjort det enklere for deg å søke jobb innenfor en bestemt radius – vanligvis fra bostedet ditt – med vår nye funksjon, radiussøk.
Skrevet 1. september 2018 på Forside
5 tips til lønnsforhandlingen
5 tips til lønnsforhandlingen
Still deg på den andre siden av forhandlingsbordet og få 5 tips til lønnsforhandlinger fra en leder som har forhandlet lønn mer enn 250 ganger.
Skrevet 1. september 2018 på Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Dersom din CV ikke er interessant, er det 50/50 sjanse for at din søknad blir lest
Dersom din CV ikke er interessant, er det 50/50 sjanse for at din søknad blir lest
Det er ikke sikkert at du kan skrive deg til jobben dersom du ikke har kompetansen i orden. Faktisk er det kun 49 prosents sjanse for at søknaden din blir lest hvis du ikke har tilstrekkelig kompetanse.
Skrevet 1. august 2018 på Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Skrevet 1. juli 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.