Slik kaprer du drømmejobben


Slik kaprer du drømmejobben

Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.

Martine Rokne
Samlino.no


Det er mye som skal være på plass i slike prosesser og det er lett å begå feil underveis. Vi vil derfor gi deg tips til hvordan du bør opptre under en jobbsøkeprosess slik at du kan kapre drømmejobben.

Skreddersy søknadsteksten

Feilen mange gjør når de søker jobber, er å sende ut en relativt generisk søknad med få tilpasninger til flere forskjellige stillingsutlysninger. Dette kan føre til en lite interessant søknad som havner nederst i bunken hos arbeidsgiverne.

Ved å skreddersy en søknad vil du få muligheten til å trekke frem erfaring fra studier eller jobb som er spesifikk for jobben du søker på. Dette eliminerer overflødig informasjon som trekker søknaden din ned. Unngå også å gjenta informasjon som allerede står på CVen. da dette bare tar opp plass. Referer heller til denne informasjonen i løpende tekst.

Ikke tvil på deg selv

“Hvorfor skal vi ansette deg?”, er et spørsmål de fleste får på et jobbintervju. Har du kommet så langt i prosessen er det ingen grunn til å tvile på deg selv - du har nemlig blitt valgt, så ha selvtillitt.

Spørsmålet kan fortsatt få enhver til å tvile på egen kunnskap og erfaring, og mange vil føle at de er underkvalifisert for stillingen. Det er dog mulig å trekke paralleller fra egen erfaring til stillingen du søker på. Du kan for eksempel referere til bacheloroppgaven eller kollokviegruppen du hadde under studietiden. Blir du spurt om salgserfaring, kan du blant annet trekke frem butikkjobben eller sommerjobben i kiosk som eksempel. Det handler om å se verdien i hva du tidligere har gjort og konkludere med hva du har lært og fått ut av erfaringen.

Vær realistisk

En stillingsutlysning inneholder gjerne flere kvalifikasjoner som bedriften ønsker at du innehar, men fortvil ikke; du må ikke ha bred kunnskap om alt. Å være god i noen av de utlyste kvalifikasjonene vil i de fleste tilfeller være godt nok. Vis at du er lærevillig og at du er motivert til å bli ekspert i det du ikke har like mye erfaring med.

På den andre siden er det viktig å være ærlig mot seg selv - ikke overvurder egen kunnskap og erfaring. Har du for eksempel ikke studert markedsføring og ingen jobberfaring i feltet, vil det være nesten umulig å få en jobb som nettopp markedsfører.

Ta initiativ

Etter å ha rundet alle stillingsutlysningene uten å finne noe du føler passer for deg, er det på tide å ta initiativ selv. Ikke nøl med å sende en uoppfordret CV til en spesifikk bedrift du ønsker å jobbe for. Dette vil vise at du er proaktiv og motivert til å jobbe for nettopp den arbeidsplassen.

Det er faktisk flere bedrifter som unngår å utlyse ledige stillinger og heller venter på at gode kandidater skal komme til dem. Sjansen er derfor stor for at du hvertfall blir sett og får CVen din lest av arbeidsgiver. Kanskje du til og med blir tilbudt jobb? Det skader hvertfall ikke å prøve.

Til slutt, noen tips til jobbintervju;

Å kapre drømmejobben tar tid, så ikke fortvil om du får avslag etter avslag. Ikke gi opp og fortsett å søke mange jobber, så vil drømmejobben komme en dag.

Publisert 2017-10-26


De nyeste artiklene

12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Regn med nye karriereveier i fremtiden
Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.
Skrevet 1. februar 2017 på Forside
Slik taler jobbannonsen til deg
De fleste jobbannonser ligner hverandre, men her er et par eksempler på annonser som går nye og andre alternative veier for å få deg til søke jobben.
Skrevet 1. januar 2017 på Forside
Ta en spasertur om du vil bli smart
Kryssord, sudoku og sjakk er aktiviteter som trener vår hjerne, men den beste hjernegymnastikken er faktisk å være i fysisk aktivitet. På toppen av det hele motvirker det alt fra stress til sykemeldinger.
Skrevet 1. desember 2016 på Forside
Annonse: