Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet


Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet

En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.

Helene Bonne
Senior tekstforfatter, Jobindex


Ballisagers Rekrutteringsanalyse 2017 slår fast at de kandidater som klarer seg best i et jobbintervju fremstår som motiverte, godt forberedte og nærværende. Her får du tips fra en erfaren rekrutteringskonsulent til nettopp dette.

Dette kjennetegner et godt jobbintervju.
Tenk på den kandidaten som har klart seg best til et jobbintervju hos deg. Velg de tre sterkeste inntrykk som kandidaten ga.*
Prosent
Total
Små
private
Store
private
Offentlige
Motivert
65 %
63 %
67 %
63 %
Godt forberedt
59 %
53 %
62 %
62 %
Nærværende
36 %
38 %
37 %
33 %
Positiv
32 %
37 %
29 %
32 %
Nysgjerrig
24 %
22 %
25 %
24 %
Autentisk
24 %
18 %
27 %
26 %
Sympatisk
23 %
29 %
19 %
20 %
Intelligent
13 %
17 %
10 %
10 %
Godt orientert
12 %
8 %
11 %
18 %
Velformulert
7 %
7 %
8 %
6 %
*Svarene i tabellen er rangordnet efter høyeste svarprosent

Motivert

Under intervjuet kan det være vanskelig å vise at man er motivert, for motivasjon kan utrykke seg på utallige måter både i det usagte og det sagte. En rekke undersøkelser peker på at du skal speile intervjuerens adferd (f.eks. ved å lene deg fram når intervjueren gjør det), mens andre råder deg å opptre på den måten som faller deg naturlig – slik at den personen du har intervju med føler at dere er på bølgelengde, og at du fremstår som motivert.

Rekrutteringskonsulent i Jobindex, Thomas D. Carlsson, forteller hvordan han merker at kandidater er motiverte.

«Jeg vil merke om kandidaten er drevet av noe og VIL jobbe. At han eller hun søker denne jobben fordi personen ikke kan la være. Det kan egentlig kokes ned til to ting: Glimt i øyet og lys i hodet. Det vil jeg oppleve hos kandidaten. Da merker jeg at kandidaten er motivert», sier Thomas.

Ifølge Thomas kan motivasjon blant annet komme til uttrykk ved at man er ærlig vedrørende motivasjonen for å søke på stillingen.

«Når jeg hører en kandidat fortelle hvorfor han eller hun har søkt nettopp denne stillingen i akkurat denne virksomheten, så opplever jeg kandidaten som toppmotivert. Og kandidaten behøver ikke være redd for å være ærlig og fortelle «Hør her, jeg er faktisk meget glad i min nåværende jobb, men da jeg så dette, kunne jeg bare ikke la være å søke», fortsetter han.

Godt forberedt

Når du vil fremstå som godt forberedt, skal du gjøre forarbeide. Ifølge Thomas skal du sette deg inn i jobben ved å lese mellom linjene i jobbannonsen, og du skal orientere deg via virksomhetens hjemmeside samt i mediene innenfor faget. Du skal overveie – og kanskje si høyt for deg selv – svarene på de mest gjengse spørsmål, og du kommer ikke unna det store spørsmål.

«Du kan like godt forberede deg på at dersom det er noe som er uklart i din cv eller din søknad, så vil du bli spurt om det. Du vil også bli spurt om hvorfor du gjerne vil ha jobben, og her er det lurt å ha tenkt ut et svar i forkant. At du bare vil ha jobben er sjeldent tilstrekkelig. Arbeidsgiveren vil gjerne høre litt om hvordan din kompetanse passer sammen med jobben eller virksomheten», sier han.

«Du kan også undersøke i hvilken type stillinger virksomheten har hatt flest ansettelser i de siste årene og spørre om dette. Hvis du søker en jobb, og kan fremvise eksempler på ditt arbeide, så velg et par gode eksempler og ta dem med til intervjuet», fortsetter Thomas.

Nærværende

Ifølge Thomas kan du fremstå som nærværende ved at du:

  • Viser oppmerksomhet og lytter til hva du blir spurt om og svare på akkurat det.

  • Tar deg tid til å tenke før du svarer i stedet for å gi et standard svar.

  • Se alle i øynene i løpet av samtalen dersom det er flere til stede. Skap kontakt med alle tilstedeværende med blikket og unngå å stirre intervjueren stivt inn i øynene.

  • Sett din mobiltelefon i lydløs modus og slå også av vibrasjonen, slik at du ikke blir forstyrret av brummelyden.

  • Dersom du blir tilbudt te, kaffe eller vann, så takk ja. Da har du noe å forholde deg til hvis du har bruk for et sted å hvile hendene eller at du har behov for et øyeblikks tenkepause.

«Det er ok å være nervøs – det betyr bare at du gjerne vil ha jobben. Vi rekrutteringskonsulenter og ledere er så vant til å se nervøse kandidater, at vi saktens kan se gjennom nervøsiteten og inn til din kompetanse og personlighet», avslutter han.

Publisert 2018-07-01


Slik skriver du bedre jobbsøknader
Slik skriver du bedre jobbsøknader
For deg som ønsker den grunnleggende kunnskapn
Skrevet 1. oktober 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Du kanskje har tanker om hvor du ønsker å jobbe - det gjør de aller fleste når de søker ny jobb. Derfor har vi gjort det enklere for deg å søke jobb innenfor en bestemt radius – vanligvis fra bostedet ditt – med vår nye funksjon, radiussøk.
Skrevet 1. september 2018 på Forside
5 tips til lønnsforhandlingen
5 tips til lønnsforhandlingen
Still deg på den andre siden av forhandlingsbordet og få 5 tips til lønnsforhandlinger fra en leder som har forhandlet lønn mer enn 250 ganger.
Skrevet 1. september 2018 på Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Dersom din CV ikke er interessant, er det 50/50 sjanse for at din søknad blir lest
Dersom din CV ikke er interessant, er det 50/50 sjanse for at din søknad blir lest
Det er ikke sikkert at du kan skrive deg til jobben dersom du ikke har kompetansen i orden. Faktisk er det kun 49 prosents sjanse for at søknaden din blir lest hvis du ikke har tilstrekkelig kompetanse.
Skrevet 1. august 2018 på Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.