Regn med nye karriereveier i fremtiden


Räkna med nya karriärvägar i framtiden

Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Det spekuleres helt vilt om fremtidens arbeidsmarked. En sak er i hvertfall sikkert: den tekniske utviklingen bidrar til fremveksten av nye bransjer – noen jobber forsvinner samtidig som ny kompetanse blir etterlyst.

Spørsmålet er med andre ord hva som kreves for å være attraktiv på morgendagens arebidsmarked? Lynda Gratton, som er professor ved London Business School, identifiserer fire trender for å ringe inn hvilke krav som arbeidsgiverne kommer til å stille når de i fremtiden rekrutterer personell.

Økt kompleksitet

Mange arbeidsoppgaver, i henhold til noen studier kommer over halvparten av nåværende jobber innenfor en tiårsperiode å automatiseres eller lagt til lavlønte land. De som gjenstår, er enten sånne jobber som krever høy kompetanse og som kan utføres hvor som helst, eller jobb som ikke krever noen spesiell utdannelse og må utføres på en spesiell plass.

Økt tilgjengelighet på utdannelse

Globaliseringen medfører blant annet at den økonomiske makten mer og mer forskyves til Asia samtidig som Internetts utvikling gjør det mulig å utdanne seg over distanse. Et eksempel er det kurs i robotteknikk som det amerikanske toppuniversitetet Stanford gjennomførte i fjor.
Det tiltrakk over 20 000 personer fra hele verden (best resultat hadde en 13-år gammel jente fra Pakistan). Samtidig med at utdannelsen, takket være internett, blir mer tilgjengelig, krever den raske forandringshastigheten at vi utvikler vår kompetanse gjennom hele arbeidslivet.

Lenger arbeidsliv

Ett av tre barn som fødtes i år 2012 eller senere, kommer å leve til de blir 100 år gamle. Det får flere konsekvenser. Bortsett fra at vi må venne oss til å arbeide høyere opp i alder, betyr det også at flere generasjoner kommer til å samles på arbeidsmarkedet samtidig. Dette stiller nye krav på alt fra kompetanseutvikling til arbeidsmiljø.

Sosial skyldighet

Økende globale problem som klimaforandringer og først og fremst stor forskjell mellom fattige og rike, stiller nye og strengere krav på organisasjoner og bedrifter til å bidra til en positiv samfunnsutvikling. Lynda Gratton mener, for å ta et eksempel, at forskjellen mellom den høyest betalte og den laveste betalte person i en bedrift bør være 20:1 i stedet for nåværende 200:1.

Publisert 2017-02-01


Slik skriver du bedre jobbsøknader
Slik skriver du bedre jobbsøknader
For deg som ønsker den grunnleggende kunnskapn
Skrevet 1. oktober 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Du kanskje har tanker om hvor du ønsker å jobbe - det gjør de aller fleste når de søker ny jobb. Derfor har vi gjort det enklere for deg å søke jobb innenfor en bestemt radius – vanligvis fra bostedet ditt – med vår nye funksjon, radiussøk.
Skrevet 1. september 2018 på Forside
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Skrevet 1. juli 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.