Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først


Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først

Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.

Martine Rokne
Samlino.no


I denne artikkelen ser vi nærmere på hvordan du kan få drømmejobben som nyutdannet - hvilke typer jobber som er enklere å kapre og hvilke typer steder du bør søke.

Tenk utenfor boksen

De vanligste måtene å finne stillingsutlysninger på, er å lete gjennom Finn.no og NAV sine jobbsider. Mange søker derfor på samme jobber, noe som fører til at konkurransen øker betraktelig.

Istedenfor kan du prøve å tenke utenfor boksen og se om du finner stillinger på andre måter. Sjekk blant annet LinkedIn og ulike Facebook-grupper for stillingsutlysninger, eventuelt publiser din egen utlysning i disse kanalene der du spør om noen kjenner noen som har en jobb å tilby.

Andre måter å finne stillinger på, er å søke hos rekrutterings- og bemanningsselskaper. De har gjerne stillinger ute som ingen andre har, da de har et direkte samarbeid med de respektive selskapene. Det er også en god mulighet til å komme på innsiden av bemanningsselskapet, slik at de tenker på deg som en potensiell kandidat ved senere anledninger.

Engasjement

En måte å komme inn på arbeidsmarkedet, er å søke jobber med kortere engasjement. Ofte er dette utlysninger der en fast ansatt skal ut i permisjon, og de trenger da en som kan erstatte denne personen i en kortere periode, som oftest rundt ett år.

Det forhåndsbestemte tidsperioden gjør at du kan prøve deg frem og se om industrien er noe for deg. Dersom du finner ut at du ønsker å prøve deg i andre felt, slipper du å si opp. Ønsker du imidlertid å fortsette i jobben, er det en stor sjanse for at du får nettopp det. Engasjement fører nemlig ofte til fast ansettelse etter perioden. Dette er en god måte å både tilegne deg så mye erfaring og kunnskap som mulig, samt å komme deg inn i arbeidsmarkedet.

Internships

En annen måte å skaffe praktisk erfaring er å søke på internships. I likhet med et engasjement, er dette også en midlertidig ansettelse og er vanligvis fra 6-12 måneder. En slik ansettelse blir gjerne sett på som en utvidelse av studiene - altså en ekstra læringsperiode, der formålet er å tilegne seg så mye kunnskap om feltet som mulig.

Denne type jobb krever som regel ingen tidligere jobberfaring, så terskelen for å komme inn på arbeidsmarkedet er lavere. Det finnes dog få arbeidsgivere som utlyser internships i Norge, så det kan hende at det er stor konkurranse for hver stilling. Da kan det være smart å se etter liknende jobber i utlandet.

En av de største fordelene med å ha fullført et internship, er hvor godt det egner seg på cv'en. Det viser fremtidige arbeidsgivere at du er motivert og lærevillig, samt at du har erfaring fra feltet. Det at jobben er midlertidig gjør også slik at du kan prøve deg frem og finne ut hvilken type jobb du ønsker.

Ikke gi opp

I en jobbsøkerprosess er det viktig å ikke gi opp - uansett hvor mange avslag du får. Det tar nemlig tid før drømmejobben dukker opp, så det er bare å smøre seg med tålmodighet. Den kommer dog ikke av seg selv, så det er viktig å aktivt lete og søke på relevante jobber.

Enhver jobbsøkerprosess er en læringssituasjon - så ta med alle erfaringer videre dersom du ikke blir valgt til jobben du har søkt på. Du har kanskje ikke fått den respektive jobben, men du har øvd deg på både søknadsskriving og intervjusituasjoner. Dette er gull å ta med til neste gang du søker på en jobb.

Lykke til med jobbsøkingen!

Publisert 2018-02-01


Slik skriver du bedre jobbsøknader
Slik skriver du bedre jobbsøknader
For deg som ønsker den grunnleggende kunnskapn
Skrevet 1. oktober 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Du kanskje har tanker om hvor du ønsker å jobbe - det gjør de aller fleste når de søker ny jobb. Derfor har vi gjort det enklere for deg å søke jobb innenfor en bestemt radius – vanligvis fra bostedet ditt – med vår nye funksjon, radiussøk.
Skrevet 1. september 2018 på Forside
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Skrevet 1. juli 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.