Kjenner du igjen varselsignalene?


Har du koll på varningssignalerna?

Flere og flere ansatte føler seg presset. Studier viser at nesten hver tiende av alle fagfolk føler seg psykisk dårlig på grunn av jobben.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


I avisen Chef, påpeker professor Marie Åsberg at situasjonen egentlig er mer bekymringsfull enn så. Antallet sykefravær øker sammenhengende og ikke minst når det gjelder utmattelsessyndrom og andre stressrelaterte sykdommer.

I henhold til SCB, har sykefraværet i forbindelse med stress, doblet siden 2010. Det betyr at problem som uro, angst, søvnproblem, utmattelsessyndrom og depresjon i dag er den største grunnen til sykefravær som varer lenger en fjorten dager.

I følge Marie Åsberg, er det først og fremst de medarbeidere som ansees være dyktige, engasjerte og kreative som blir syke av stress og føler seg utmattet. Det finnes med andre ord anledning til å på alvor diskutere den vanlige arbeidskulturen som oppmuntrer til overtid og at man skal være tilgjengelig på kvelder og helger – ja til og med på ferien.

Mange som er stresset på jobben, har også fullt opp på fritiden og har i begge tilfellene en utfordring i å finne balanse mellom prestasjon og bedring. I følge psykologen Jelena Almazan, kan man ofte identifisere tre oppførsler som har en tydelig forbindelse med stressproblematikken:

 • Hastig oppførsel – å være utålmodig, holde høyt tempo og ha mange jern i ilden.

 • Perfeksjonisme – å alltid ville gjøre sitt ytterste og ha full kontroll (vanlig hos personer som søker bekreftelse gjennom prestasjoner).

 • Vanskelig å sette grenser og si nei – å alltid stille opp for andre, fikse saker og en vilje til å være imøtegående.

For den som ikke klarer å skape balanse mellom aktiviteter og gjenoppretting, kommer søvnproblem, depresjon og andre varselsignal heller før enn senere. Da er det på høy tid å bytte spor og se til å fylle på med ny energi uansett om det er søvn. mosjon, sosiale aktiviteter eller avspenningsøvelser.

Problemet er at mange velger bort disse «energi-kicker» når de behøves som mest. Det gjør at de energislukende aktivitetene – jobb, uro, prestasjonskrav, kontrollbehov etc. – ubønnhørlig tar over. Går den prosessen for langt, slår kroppen seg vrang. I følge Jelena Almazan, gjelder det først og fremst få orden på sin søvn – et problem som stort sett hver fjerde svensk lider av. Har man et for høyt spenningsmodus på jobben, resulterer det nesten alltid i søvnproblem. Da er det lett å havne i en vond sirkel: brist på søvn leder til økt stressbelastning som videre leder til ytterligere søvnforstyrrelser som igjen leder til kronisk stresstilstand – og så videre...

Et annet tips er regelbundet å legge inn korte pauser, gjerne med avspenningsøvelser i løpet av arbeidsdagen. Se også til å slappe av ordentlig noen timer før du går til sengs. Det letter om du skaffer deg rutiner på kvelden – dusj, legg klær i ordning, ta hånd om blomstene eller hva som helst som får en på andre tanker.

Nå handler ikke stress bare om å ha for mye å gjøre, det er ganske vanlig for alle og enhver i blant. Det blir et problem når man føler at man ikke lenger er herre over sin egen situasjon.

Det finnes mange varselsignaler og noen av de vanligste er:

 • Forstyrret søvn

 • Kronisk trøtthet

 • Synkende humør

 • Dårlig hukommelse

 • Konsentrasjonsvanskeligheter

 • Diffuse smerter i kroppen

 • Tilbakevendende infeksjoner

 • Uforklarlig svimmelhet

Publisert 2016-07-01


De nyeste artiklene

Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Regn med nye karriereveier i fremtiden
Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.
Skrevet 1. februar 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.