Kia Dollerschell er advokat og spesialist på arbeids- og ansettelsesrett, og hun har blant annet utgitt en bok om oppsigelser på arbeidsplassen. Hun understreker at det kan få store konsekvenser å lyve for sjefen for å gå på jobbintervju i arbeidstiden.
”En hvit løgn er like fullt en løgn, så selv om du tar fri og sier at du skal i begravelse eller til tannlegen, så kan tilliten mellom deg og arbeidsgiveren være brutt, men det er vanskelig å si om man befinner seg på advarsels- eller oppsigelsesstadiet,” sier hun.
Claes Nørskov er Senior Partner og administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Influate. Han anbefaler at man forsøker å få flyttet intervjuet til utenfor arbeidstiden, fordi det ellers kan oppstå uforutsette komplikasjoner.
”Jeg har hørt om et eksempel hvor en medarbeider sykemeldte seg for å gå på et intervju, men møtte sjefen sin, som var innkalt til samme intervju. I det tilfellet er det nok best at begge parter holder tett,” sier han.
Ta fri
En bedre mulighet kan være å ta en fridag. Kia Dollerschell forklarer at tannlegehistoriene er et brudd på lojalitetsprinsippet og kan bli et problem.
”Man er nødt til å spille med åpne kort, eller lukke kortene helt og ta fri uten å oppgi grunn,” sier hun.
Hun opplever at folk ofte roter seg opp i forklaringer som kan skape problemer.
”Spør arbeidsgiveren mot formodning hva du skal på fridagen, så er det opptil deg om du vil komme med en hvit løgn om at du f.eks. skal hjelpe en venninne med å flytte. Men jeg synes ikke du skal gjøre det for dramatisk,” sier hun.
Claes Nørskov tilføyer:
”I dag har jo mange fleksible jobber og sier bare at de går litt tidligere, har sykt barn eller jobber hjemmefra osv., og så tar de intervjuet i løpet av dagen,” sier han.
Konfliktsky sjefer
Verken advokaten eller headhunteren har kjennskap til at det er ført saker mot medarbeidere som har løyet om hvor de var i forbindelse med et jobbintervju.
”Ledere er jo også bare mennesker, og kanskje de ikke har lyst til å ta konfrontasjonen,” forklarer Claes.
Og Kia utdyper:
”Arbeidsgiveren har kanskje selv lukket øynene for det samme problemet da han fikk medarbeideren fra et annet firma, så spørsmålet er om arbeidsmarkedet ikke lukker øynene for dette,” sier hun.
Begge understreker likevel at man ikke har rett til å gå på intervju i arbeidstiden hvis man står i uoppsagt stilling.
”De harde juridiske fakta er at du skal ta jobbintervjuer utenfor arbeidstiden. Det er oppsigelsesgrunn hvis du sykemelder deg og ikke er syk,” sier Claes Nørskov.
Merknad: En undersøkelse utført av Megafon for FDIM (2012) viser at bare 10 prosent av de som overveier å søke ny jobb, forteller det til sjefen sin.