Fortell om re­sul­ta­te­ne dine

La oss si at du har funnet en stillingsannonse på Jobindex eller har snakket med en avdelingsleder, og at vedkommende har bedt deg om å sende inn CV-en din. Hva skriver du i CV-en?

De fleste skriver ned erfaringer, kvalifikasjoner og kompetanse, og det er helt riktig. Men hvis du virkelig vil gjøre inntrykk på din kommende arbeidsgiver, må du skrive om resultatene dine.

Se på disse eksemplene. Hvem ville du selv ansatt?

  1. Har mer enn fem års internasjonal salgserfaring.
  2. Forhandlet millionkontrakter med mobiltelefonprodusenter. Var en del av et team som på fem år økte salget fra fem til femten millioner kroner.
  1. Mangeårig ledererfaring med offentlig administrasjon.
  2. Ansvarlig for avdeling med ti ansatte i Oslo kommune. Fikk redusert den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden fra tre til en måned.

Husk at CV-en din konkurrerer med CV-en til 50-100 andre søkere, som også har en utdannelse og masse erfaring. Du kan skille deg ut ved å fortelle om resultatene dine. Helt perfekt blir det hvis du allerede har snakket med selskapet og vet hva de vektlegger. Da vil du i følgebrevet kunne fremheve nettopp de resultatene og erfaringene du vet selskapet er på jakt etter.

Hvis du er nyutdannet, er det naturligvis vanskelig å skrive om resultatene dine. Da vil jeg anbefale at du forteller om dine spesialfelt eller lignende. Forhåpentligvis har du skrevet en fagoppgave eller gjort noe som er relevant for det aktuelle selskapet. Søknaden din blir mer interessant å lese og lettere å huske hvis du skriver om fagfeltet ditt. Glem ikke å fortelle om jobber relatert til studiene, og hvilke resultater du oppnådde her. All yrkeserfaring teller. Et selskap ønsker å se at du har lært hvordan det er på en arbeidsplass.

Før du kommer til intervju, skal CV-en din gjennom en utsilingsprosess. Personalavdelingen siler ut opptil 90 % av alle søknader, men utsilingskriteriene varierer mellom ulike selskaper. Ingen kan håndtere 100 søknader, og derfor må personalavdelingen redusere søknadsbunken til 10-20 søknader, som blir sett nærmere på. Hos Jobindex ønsker vi for eksempel langvarige ansettelsesforhold, og derfor er vi obs på personer som har hatt mange jobbskift. Andre selskaper siler ut søkere som er for gamle eller for unge, overkvalifiserte eller nyutdannede, kvinner med barn eller uten barn, personer som har en spesiell bakgrunn, eller går med hijab. Dette kan du ikke gjøre så mye med. Du må bare si til deg selv at det ikke er din skyld hvis du blir silt ut uten å få komme til intervju. Husk bare at selv om kanskje 2/3 av selskapene ser på det som et problem at du for eksempel er for ung eller for gammel, finnes det fortsatt 1/3 som ikke bryr seg om dette. Din jobb er å finne frem til denne tredjedelen, for det er disse selskapene du har lyst å jobbe i, og da har du fremdeles flere tusen selskaper å velge blant.

Lykke til med jobbsøkingen!