Ekspert: Dropp unød­ven­dig CV-fyll

Skal du ta med språkkunnskaper, IT-kompetanse, utenlandsopphold og sivilstand på CV-en? Eller er det likegyldig informasjon som bare irriterer arbeidsgiveren og sikrer søknaden din en plass i nei-bunken?

En CV skal gi den kommende arbeidsgiveren en rask og nøyaktig oversikt over kompetansen din. Men det er ikke uvanlig at søkeren roter seg ut på et sidespor, tar med for mange elementer eller går dypt ned i detaljer som kanskje ikke er relevante.

Bitten Eskesen er konsulent ved Magistrenes A-kasse i Danmark. Hun gir medlemmene råd om CV-skriving og understreker at søkerne bare har 10-40 sekunder til å fange leserens oppmerksomhet.

”CV-en skal være spisset og fenge med et halvt øyekast. Mange CV-er blir for tunge hvis du tar med alt, og det absolutt viktigste er kompetansen. Jorden rundt-reiser og andre ting må komme senere. Det fenger ikke i første omgang, man kan gi litt krydder hvis alt annet er på plass,” sier hun.

Utadvendt globetrotter med middelmådige norskkunnskaper

En klassiker er lange beskrivelser av språkkunnskaper, men at du kan snakke og forstå norsk, svensk og dansk samt mestrer spansk og tysk på begynnernivå, er ikke nødvendigvis verdt linjene.

”Jeg ser det iblant, men språk skal kun med hvis det er relevant for stillingen, eller hvis du har svært god kompetanse i f.eks. fransk eller spansk. Har du bare hatt det på videregående for 6 år siden, er det nok ikke verdt å nevne,” forklarer Bitten Eskesen.

Snakker du derimot f.eks. flytende swahili, har du sannsynligvis oppholdt deg lengre tid utenfor hjemlandet, og utenlandsopphold er også med i mange CV-er. Her er det likevel stor forskjell på om du har gått 2 år på Harvard eller backpacket i 6 måneder gjennom India, men MA-konsulenten mener at begge deler kan være berettiget.

”Det sier noe om personligheten din at du har våget deg ut over reisebyråenes faste ruter. Lengre reiser viser at du tør å utfordre deg selv, og de bør derfor med på CV-en hvis de ikke fyller for mange linjer eller ligger for langt tilbake i tid,” sier hun.

Sjakkspillende kitesurf-entusiast med 4 barn

På samme måte som opplevelsene i India bidro til å forme deg som menneske, er familien også en viktig del av deg, og noen søkere ønsker å fortelle om partner og barn.

”For noen betyr det veldig mye å få det med, men vi anbefaler å begrense det og ikke utdype om barna heter Petra og Sofus eller hvilken skole de går på. Det kan imidlertid være lurt å nevne kort sivilstatus og barn, for virksomheter ansetter jo hele mennesker, men man skal vekte sitt avsenderbehov mot mottakerens behov,” sier Bitten.

Hun mener dessuten at det samme gjelder for interesser og hobbyer. Her kan du saktens ta med et par stykker, hvis de sier noe om deg som person, men igjen bør du overveie om din lidenskap for kinasjakk absolutt skal med, eller om det f.eks. er nok å nevne at du er tidligere OL-sølvvinner i finnjolle.

PC-vant Word-ekspert med 3-timerskurs i prosjektledelse

Når det gjelder reell kompetanse, er det også fort gjort å ta med for mye. Blant annet lager noen søkere lange lister med kurs, IT-kompetanse, studiejobber og tillitsverv, uten at det nødvendigvis gjør annet for CV-en enn å oppta plass.

”Når det gjelder IT, tar vi etter hvert for gitt at man kan bruke Word, Excel, Internett osv. Men har du kjennskap til spesielle systemer eller programmeringsspråk, og er det relevant for stillingen, så ta det med – selv om listen blir lang,” sier Bitten Eskesen.

Det samme gjelder kurs, hvor noen søkere fyller flere sider med dem, men glemmer å ta hensyn til hvor relevante de er for den aktuelle stillingen. Samtidig kan du jo ha tatt mange korte kurs, som du ofte med fordel kan samle til ett punkt på CV-en og f.eks. kalle ”Diverse kurs: Prosjektledelse, CMS, PowerPoint-presentasjon med flere”.

Forhenværende flaskesamler med medlemskap i Norsk Filmklubbforbund

Med hensyn til jobber under studietiden understreker Bitten Eskesen at det er viktig å være kritisk og begrave fortiden, hvis den ligger langt tilbake.

”Studiejobber er naturligvis svært relevante for nyutdannede – også selv om de ikke er faglig relevante. De viser at du kan bevege deg på arbeidsmarkedet, er villig til å ta en jobb og har god innstilling,” sier hun.

Selv har Bitten Eskesen vært på arbeidsmarkedet i 15 år, og hun har ikke lenger studiejobbene med på CV-en, men hun understreker at det ikke er en eksakt vitenskap, og iblant kan man ha hatt en studiejobb som man gjerne vil at virksomheten ser.

Styreverv og andre tillitsverv mener hun også skal med, men noen veier tyngre enn andre, og hun anbefaler at man sorterer og luker ut, hvis man har mange.

”Hvis en av postene er som styremedlem i den lokale bueskytterforeningen, kan du kanskje ta med andre som er mer relevante, og du skal bare skrive det på CV-en hvis du er aktivt medlem og har en konkret rolle – ikke hvis du bare betaler kontingent,” avslutter hun.