De unge vil raskt til saken i job­b­an­non­sen

En fersk analyse viser at de unge raskt vil kunne se om deres faglige kvalifikasjoner passer jobben. Men jobbannonsene har fokus på helt andre saker.

4 tips når du skriver jobbannonser rettet mot de unge:

  • Sett gjerne avsnittet med faglige kvalifikasjoner og personlige kompetense for avsnittet om jobbinneholdet og husk å kun ta med det mest nødvendige.
  • Benytt deg av sitater fra en leder eller medarbeider, eller sett in en link til deres hjemmeside eller facebookside om dere har attester eller videoer med medarbeidere liggende der.
  • Beskriv det sosiale miljøet. Har dere for eksempel en lav gjennomsnittsalder eller barbesøk på fredager, så skriv det i annonsen.
  • Glem ikke å være konkret! Bruk heller et spesifikt eksempel som å nevne barbesøket på fredager snarere enn å skrive at dere har ”et bra sosialt miljø”.

En undersøkelse gjennomført av Jobindex viser at de mellom 18-29 aller først vil lese om de innehar de faglige kvalifikasjonene og personlige kompetanser som skal til for å kunne utføre klare av jobben. Deretter vil de lese om jobbens innhold. Men de fleste jobbannonser starter med å fortelle om jobbens innhold, og avsnittet om kompetanser kommer først på slutten.

Vi har spurt tekstforfattare Mai Simonsen Nørtov som har skrevet hundrevis av jobbannonser for Jobindex, hvorfor det er slik.

”Målgruppen surfer blant annet på deres telefoner og om man har kun fem sekunder til å fange deres oppmerksomhet, som for eksempel når de venter på bussen, vil de raskt vite om de kan leve opp til kravene før de leser videre”, sier Mai.

Analyse-ekspert på Jobindex, Helle Skovbæk, tyder resultatet av analysen:

”Det er korrekt. De unge vil inn på arbeidsmarkedet og skape seg erfaringer. Derfor vil de raskt kunne vurdere om de er i stand til å få jobben i det hele tatt. Først når de er sikker på at de er egnet til jobben, bruker de tid på å vurdere om jobben også viser seg interessant," sier Helle.

Siteringer og videoer gir følelser av arbeidsplassen

Noen annet de unge vil ha i følge undersøkelsen, er en troverdig annonse. Den skal fortelle noe om hvordan det er å jobbe på arbeidsplassen. Det kan man oppnå ved å sitere en av lederne eller medarbeiderne, eller legge til en lenk til en video.

”Troverdigheten er viktig – ikke bare for de yngste, men for alle aldre i undersøkelsen. Troverdigheten oppnår man når man kjenner sin målgruppe og vite hva som er viktigst for dem. Og denne kandidatgruppen vil vite hva som er viktigt for dem. Derfor viser man en ærlighet og troverdighet overfor de unge når man forteller hvordan det er å være ansatt på nettopp din arbeidsplass. De har jo ikke så mye erfarenhet enda, så det gjør ikke noe,” sier Helle.

Venner på arbeidsplassen

Det kan være en god idé å gi de unge en bilde av det sosiale miljøet da det er veldig viktig for denne målgruppen.

”De er i stadiet i livet der de ikke skal skynde seg hjem og hente barn i barnehagen. Til gjengjeld vil de gjerne være en del af felleskapet og den sosiale miljøen når de jobber. De treffer sine venner titt som ofte på arbeidsplassen. Derfor vil de vite noe om den sosiale miljøen,” sier Helle Skovbæk.