Daniel Satari er god til å skrive stillingsannonser. Han jobber i mediegruppen i reiseselskapet Scandjet, og bedriften merker godt at Daniels ferdigheter gjør en stor forskjell.
For annonsene tiltrekker ikke bare flere og bedre kandidater, de gjør også søkerne godt forberedt, slik at de vet hva de går til, hvem bedriften er og hva som kreves av dem.
Daniel mener at en slik forventningsjustering er viktig, fordi stillingsannonser ellers lett kan utvikle seg til en ønskeliste og en utopisk oppskrift på den perfekte kandidat, og hvor selve jobbinnholdet og arbeidsmiljøet ikke er beskrevet.
”Vis hvem dere er som virksomhet. Vær transparente og tør å fortelle om svake sider. Det er f.eks. viktig å være åpen hvis det er en krevende stilling, med høyt tempo og du vil bli dratt i fra flere kanter. Det er mer konkret enn bare å skrive: ’du er god til å ha mange baller i luften’, som mange jo faktisk føler at de er i stand til,” sier han.
Daniel Satari mener heller ikke at det nytter å spille på høy lønn og bonuser. Det setter fokus på feil sted og dekker ofte over at jobben er svært krevende. Ifølge Daniel bør man i annonsen i stedet spørre om søkeren er klar for de utfordringene teksten beskriver.
Tekst mellom venner
I annonsene tar Daniel utgangspunkt i å skape gjennomsiktighet, og han henvender seg til søkeren som om det var en god venn.
”Hvis vi ikke er – eller blir – venner med dem vi jobber med, kan vi jo like godt utføre oppgavene på en datamaskin hjemme. Og det blir aldri meningsfylt. Jeg vil gjerne ha nye venner, og jeg skriver som jeg snakker – og kommuniserer på samme måte til alle uansett alder, kjønn og tittel,” forklarer han.
Daniel utdyper at han aldri har ansett måten å skrive på som en fastlagt strategi eller et fokusområde, men at det rett og slett er en del av ham, og noe som gjennomsyrer kommunikasjonen hans på alle plan.
Den direkte og avslappede tonen i annonsene er dessuten med på å skape rammene for jobbintervjuet, hvor stemningen og beskrivelsene fra teksten helst bør stemme overens med virkeligheten på arbeidsplassen.
”Det er flere som har kommentert den avslappede tonen, og vi har i løpet av kort tid ansatt medarbeidere som forholdt seg aktivt til dette i intervjuet. De kom ikke bare for å imponere oss, men for å lære oss å kjenne som mennesker. Og det er jo dét både vi og søkerne er – mennesker, og ikke bare ressurser,” forklarer han.
Innhold fremfor fyllstoff
Mediemannen Daniel har ikke tatt noen utdanning eller kurs knyttet til annonseskriving. Han lager derimot film og klipper alt materialet selv.
”Film har lært meg å fortelle en historie og skjære vekk alt som uansett ikke forteller folk noe. Det samme gjelder skriving. Uansett om det dreier seg om et manuskript, en barnebok, en sang eller en stillingsannonse, så er kjernen å fortelle ærlig det du vil si – for deretter å forkorte det og skrive det om igjen,” sier han.
Ifølge Daniel må du forsøke å formidle budskapet med så få ord som mulig.
”Vi sier for mye i dag uten egentlig å si noe. Det er en av de tingene jeg forsøker å gjøre noe med i annonsene mine. Både skribenter som jeg og også søkere må passe seg for å ramse opp floskler som ’kreativ’, ’ansvarsfull’, ’lydhør’ osv. Det gjelder å komme bak fasaden, til det egentlige innholdet – både i stillingen og i søkeren,” sier han.
Daniels råd til jobbsøkere er derfor veldig lik hans tilnærming til annonseskriving:
”Fortell hvem du er. Si at du vil jobbe for helheten og ikke bare for din egen suksess, men vis personligheten din. Vi bruker 50 prosent av tiden vi er våkne på jobben, så hvis du har lyst til å ha hyggelige mennesker rundt deg, bør du vise at du har humor og ikke være så alvorlig i søknaden,” avslutter han.