Ta en spasertur om du vil bli smart


Ta en promenad om du vill bli smart

Kryssord, sudoku og sjakk er aktiviteter som trener vår hjerne, men den beste hjernegymnastikken er faktisk å være i fysisk aktivitet. På toppen av det hele motvirker det alt fra stress til sykemeldinger.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


De fleste føler nok at fysisk aktivitet stimulerer hormonet endorfin som blant annet lindrer smerte. Men det finnes flere hormoner som liker at du svømmer, jogger eller spiller tennis. Det gjelder dopamin som regulerer entusiasme og motivasjon, serotonin med kobling til mentale prestasjoner og noradrenalin som har stor betydning når det gjelder årvåkenhet og oppmerksomhet.

Fysisk bevegelse forbedrer kort sagt både minnet og også evnen til å konsentrere seg og være kreativ. I henhold till psykiater Anders Hansén som har skrevet boken «Hjernsterk», er hjernen det organet som påvirkes mest når vi beveger oss. Dette er blant annet på grunn av økt blodtilførsel som leder til at hjernen blir mer oksygenrik.

På litt lengre sikt blir effekten enda større takket være at det skjer en økt dannelse av hjerneceller i minnesentrum. Dessuten styrkes frontallappen hvor evner som konsentrasjon, beslutningstaking og impulshemming utvikles.

Det paradoksale er altså at den som sitter fast i lenestolen med et språkkurs og alle slags «hjernespill» på mobilen også medvirker til at hjernen blir langsom. Den sortens övelser – som å børste tennerne med feil hånd, spille kort, treffe venner og bryte hverdagslige rutiner – er forståelig perfekt, men får sin fulle effekt først når de kombineres med regelmessig fysisk aktivitet.

Dette forklarer for eksempel hvorfor du lærer deg 20 prosent flere gloser om du lytter på dem under en promenade sammenlignet med å sitte i sofaen. Et annet eksempel er at personer som kommer tilbake direkte fra en spasertur presterer bedre på en kreativitetstest enn om de hadde sittet helt stille.

Vil du få mest mulig ut av din trening skal du jogge, svømme, gå på skøyter eller det du foretrekker på morgenen. Studier viser at morgenpigge mennesker presterer bedre på jobben enn kveldsmennesker. De morgenpigge har ofte bedre muligheter i sin karriere siden de er mer aktive midt på dagen og dermed bedre rustet til å ta seg av forskjellige typer arbeidsrelaterte problemer.

Hvor mye skal man da røre på seg for virkelig å kunne utnytte sin mentale kapasitet?

Er du over 18 år er anbefaling per uke 150 minutter med kondisjonstrening i skapelig tempo eller 75 minutter med høy intensitet. I tillegg til at du blir smartere, blir den langsiktige effekten også mindre stress og at du kommer føle deg friskere.

Publisert 2016-12-01


De nyeste artiklene

Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Regn med nye karriereveier i fremtiden
Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.
Skrevet 1. februar 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.