Regn med nye karriereveier i fremtiden


Räkna med nya karriärvägar i framtiden

Bedrifter må forbedre overvåking av eksterne faktorer og fremtidige trender for å kunne rekruttere medarbeidere som er rustet for morgendagens utfordringer.

Hedengren Media

Erik Larsson
Hedengren Media


Det spekuleres helt vilt om fremtidens arbeidsmarked. En sak er i hvertfall sikkert: den tekniske utviklingen bidrar til fremveksten av nye bransjer – noen jobber forsvinner samtidig som ny kompetanse blir etterlyst.

Spørsmålet er med andre ord hva som kreves for å være attraktiv på morgendagens arebidsmarked? Lynda Gratton, som er professor ved London Business School, identifiserer fire trender for å ringe inn hvilke krav som arbeidsgiverne kommer til å stille når de i fremtiden rekrutterer personell.

Økt kompleksitet

Mange arbeidsoppgaver, i henhold til noen studier kommer over halvparten av nåværende jobber innenfor en tiårsperiode å automatiseres eller lagt til lavlønte land. De som gjenstår, er enten sånne jobber som krever høy kompetanse og som kan utføres hvor som helst, eller jobb som ikke krever noen spesiell utdannelse og må utføres på en spesiell plass.

Økt tilgjengelighet på utdannelse

Globaliseringen medfører blant annet at den økonomiske makten mer og mer forskyves til Asia samtidig som Internetts utvikling gjør det mulig å utdanne seg over distanse. Et eksempel er det kurs i robotteknikk som det amerikanske toppuniversitetet Stanford gjennomførte i fjor.
Det tiltrakk over 20 000 personer fra hele verden (best resultat hadde en 13-år gammel jente fra Pakistan). Samtidig med at utdannelsen, takket være internett, blir mer tilgjengelig, krever den raske forandringshastigheten at vi utvikler vår kompetanse gjennom hele arbeidslivet.

Lenger arbeidsliv

Ett av tre barn som fødtes i år 2012 eller senere, kommer å leve til de blir 100 år gamle. Det får flere konsekvenser. Bortsett fra at vi må venne oss til å arbeide høyere opp i alder, betyr det også at flere generasjoner kommer til å samles på arbeidsmarkedet samtidig. Dette stiller nye krav på alt fra kompetanseutvikling til arbeidsmiljø.

Sosial skyldighet

Økende globale problem som klimaforandringer og først og fremst stor forskjell mellom fattige og rike, stiller nye og strengere krav på organisasjoner og bedrifter til å bidra til en positiv samfunnsutvikling. Lynda Gratton mener, for å ta et eksempel, at forskjellen mellom den høyest betalte og den laveste betalte person i en bedrift bør være 20:1 i stedet for nåværende 200:1.

Publisert 2017-02-01


De nyeste artiklene

Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Slik taler jobbannonsen til deg
De fleste jobbannonser ligner hverandre, men her er et par eksempler på annonser som går nye og andre alternative veier for å få deg til søke jobben.
Skrevet 1. januar 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.