Hugg HR i to


Hugg HR i to

Er det på tide å dele HR i to avdelinger? En administrasjonsavdeling og en avdeling for ledelse og organisasjon?

Helene Bonne
Tekstforfatter, Jobindex.


I mange bedrifter skriker HR at få lov til å spille en mer strategisk rolle. De ønsker å delta ved styremøter og definere bedriftens KPI'er. Men er det mulig når HR har to funksjoner? Ram Charan mener i en artikkel i Harvard Business Review at det er på tide å dele HR i to.

Han foreslår at HR skal deles opp i en adminstrasjonsavdeling som fokuserer på personalgoder, utbetaling av lønn og forholdene på arbeidsmarkedet. I tillegg foreslår han en strategisk avdeling som fungerer som en sparringspartner for ledelsen med å analysere styrke og svakheter i organisasjonen, kombinere medarbeiderne med riktig jobb, samt gi rådgivning omkring talentutvikling i henhold til bedriftens strategi.

CEO vs CFO

For å kunne tydelig understreke forskjellene, foreslår Ram Charna at administrasjonsavdelingen skal rapportere til økonomiansvarlig slik at den forstår hvor viktig lønnen er som trekkplaster for å attrahere talenter i stedet for at det bare er en stor utgiftspost. Motsatt skal den strategiske avdelingen rapportere til administrasjonsansvarlig som skal ha fokus på bedriftens menneskelige ressurser - medarbeiderne.

HR som strategisk partner

Rekrutteringsdirektør hos Jobindex, Thomas Dahlgaard mener at det kan være en mening med det.

«Rekrutteringer er ikke alltid det som har mest fokus på en HR-avdeling. Prossessen omkring en ansettelse med å skrive jobbannonsen, poste den, lese og sortere søknadene og sende avslag blir ofte en tidkrevende oppgave i tillegg til at rekrutteringskonsulenten også skal holde personlige samtaler. Mange konsulenter vil også gjerne ha mer tid til å jobbe mer proaktivt med å kontakte og motivere relevante kandidater. Det er nettopp det personlige møtet som mange HR- og rekrutteringsfolk synes er det viktigste under en ansettelse og samtidig der konsulenten føler at han eller hun tillfører noe av verdi» , uttrykker han.

«Om vi deler HR i to, kunne man samtidig får mer fokus på eksempelvis etterfølgende planlegging. Mange bedrifter prater om det, men få gjør det. Med strategisk fokus på slik planlegging kan HR gjøre en enda større forskjell og spille den strategiske rolle som de så gjerne vil, og som bedrifter både etterlyser og har bruk for noen ganger», fortsetter Thomas.

Publisert 2015-10-01


Disse fem faktorer fremmer arbeidsgleden
Arbeidsglede er ikke en selvfølge, og den kommer ikke naturlig bare for at du jobber i det yrke som du brenner for. Her får du fem bud som gir konkrete ting for å skape arbeidsglede i hverdagen.
Skrevet 1. februar 2017 på Bedrifter
Grensen mellom arbeid og fritid
I takt med at arbeidslivet forandres, stilles nye krav på både arbeidsgivere og ansatte. Det gjelder blant annet å sikre at grensen mellom arbeid og fritid ikke usynliggjøres.
Skrevet 1. januar 2017 på Bedrifter
Ti tegn på en dårlig sjef
Godt lederskap handler om å unngå feller som gjør deg til en dårlig sjef. Time Magazine har listet ti tidlige tegn på velmenende avgjørelser som ofte blir feil.
Skrevet 1. desember 2016 på Bedrifter
Anger Manegement
Anger Management
Har du vanskelig for å holde sinne tilbake? Da er det på tide å ta tak i problemet - et hissig temparement kan true både karriere og privatliv.
Skrevet 1. november 2016 på Bedrifter
Kommuniser mer!
Evnen å kommunisere er helt avgjørende i arbeidslivet, men det er ikke noe som kommer naturlig. Det er en ferdighet som hele tiden behøver opptrening.
Skrevet 1. september 2016 på Bedrifter
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.