Guide: Jobbintervjuer i arbeidstiden


Guide: Jobbintervjuer i arbeidstiden

En tur til tannlegen kan dekke over mange ting. Det kan for eksempel bety at du har et jobbintervju midt på dagen som du ikke har lyst til å involvere din nåværende sjef i. Men hvilke konsekvenser kan det ha å gå på jobbintervjuer i arbeidstiden?

Av Martin Ellermann, Jobbsafari

Kia Dollerschell er advokat og spesialist på arbeids- og ansettelsesrett, og hun har blant annet utgitt en bok om oppsigelser på arbeidsplassen. Hun understreker at det kan få store konsekvenser å lyve for sjefen for å gå på jobbintervju i arbeidstiden.

”En hvit løgn er like fullt en løgn, så selv om du tar fri og sier at du skal i begravelse eller til tannlegen, så kan tilliten mellom deg og arbeidsgiveren være brutt, men det er vanskelig å si om man befinner seg på advarsels- eller oppsigelsesstadiet,” sier hun.

Claes Nørskov er Senior Partner og administrerende direktør i rekrutteringsbyrået Influate. Han anbefaler at man forsøker å få flyttet intervjuet til utenfor arbeidstiden, fordi det ellers kan oppstå uforutsette komplikasjoner.

”Jeg har hørt om et eksempel hvor en medarbeider sykemeldte seg for å gå på et intervju, men møtte sjefen sin, som var innkalt til samme intervju. I det tilfellet er det nok best at begge parter holder tett,” sier han.

Ta fri

En bedre mulighet kan være å ta en fridag. Kia Dollerschell forklarer at tannlegehistoriene er et brudd på lojalitetsprinsippet og kan bli et problem.

”Man er nødt til å spille med åpne kort, eller lukke kortene helt og ta fri uten å oppgi grunn,” sier hun.

Hun opplever at folk ofte roter seg opp i forklaringer som kan skape problemer.

”Spør arbeidsgiveren mot formodning hva du skal på fridagen, så er det opptil deg om du vil komme med en hvit løgn om at du f.eks. skal hjelpe en venninne med å flytte. Men jeg synes ikke du skal gjøre det for dramatisk,” sier hun.

Claes Nørskov tilføyer:

”I dag har jo mange fleksible jobber og sier bare at de går litt tidligere, har sykt barn eller jobber hjemmefra osv., og så tar de intervjuet i løpet av dagen,” sier han.

Konfliktsky sjefer

Verken advokaten eller headhunteren har kjennskap til at det er ført saker mot medarbeidere som har løyet om hvor de var i forbindelse med et jobbintervju.

”Ledere er jo også bare mennesker, og kanskje de ikke har lyst til å ta konfrontasjonen,” forklarer Claes.
Og Kia utdyper:

”Arbeidsgiveren har kanskje selv lukket øynene for det samme problemet da han fikk medarbeideren fra et annet firma, så spørsmålet er om arbeidsmarkedet ikke lukker øynene for dette,” sier hun.
Begge understreker likevel at man ikke har rett til å gå på intervju i arbeidstiden hvis man står i uoppsagt stilling.

”De harde juridiske fakta er at du skal ta jobbintervjuer utenfor arbeidstiden. Det er oppsigelsesgrunn hvis du sykemelder deg og ikke er syk,” sier Claes Nørskov.

Merknad: En undersøkelse utført av Megafon for FDIM (2012) viser at bare 10 prosent av de som overveier å søke ny jobb, forteller det til sjefen sin.

Publisert 2015-06-01


Slik skriver du bedre jobbsøknader
Slik skriver du bedre jobbsøknader
For deg som ønsker den grunnleggende kunnskapn
Skrevet 1. oktober 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Ny geo-funksjon forbedrer jobbsøket ditt
Du kanskje har tanker om hvor du ønsker å jobbe - det gjør de aller fleste når de søker ny jobb. Derfor har vi gjort det enklere for deg å søke jobb innenfor en bestemt radius – vanligvis fra bostedet ditt – med vår nye funksjon, radiussøk.
Skrevet 1. september 2018 på Forside
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
Slik fremstår du som motivert, godt forberedt og nærværende til jobbintervjuet
En undersøkelse viser at de tre sterkeste inntrykk du kan gi etter et jobbintervju er at du er motivert, godt forberedt og nærværende. Se her hvordan du gjør nettopp det.
Skrevet 1. juli 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni 2018 på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler. Du kan alltid trekke tilbake samtykke ved å slette informasjonskapsler.