Gode jobbsøknader


Gode jobbsøknader

Grovsortering og gjennomgang av søknader går raskt når HR Manager Ole Toft i Nordisk Film leter etter nye medarbeidere til det store mediekonsernet, som har alt fra teknikere og kinosjefer til markedsmedarbeidere og jurister, blant sine ansatte. For Ole vet hva han vil ha, og ikke minst hva han ikke vil ha. I intervjuet nedenfor får du et unikt innblikk i hva mottakeren av din søknad tenker og vektlegger høyest.

Hva kjennetegner en god jobbsøknad?

Den skal fortelle meg som leser hva din motivasjon for å søke nettopp denne stillingen er og hvorfor du er kvalifisert. Og så skal den fylle maks en A4-side. Det eneste en søknad skal gjøre er å få deg til intervju. Formålet er ikke at du skal ha jobben, den får du først når du har vært til intervju. Du skal naturligvis også vedlegge et målrettet CV. Det er nok det viktigste. La være å sende med referanser og attester, det påvirker uansett ikke om du blir innkalt til intervju eller ikke.

Hva bør et målrettet CV inneholde?

Jeg kan raskt se om et CV er masseprodusert, så vær selvkritisk og målrettet i forhold til stillingen. Eksempelvis bør du i stedet for å beskrive alle de 10 spennende prosjektene du har jobbet med i løpet av karrieren, plukke ut 3-4 som synliggjør hvorfor du er særlig kvalifisert til den aktuelle stillingen. Har du forstått stillingsbeskrivelsen riktig så de valgte erfaringseksempler matcher, har du altså gode muligheter til å komme øverst i bunken. Tilleggsinformasjon som reiseaktiviteter, hobbyer og liknende bør avstemmes etter stillingen du søker. Noen ganger er det relevant at du har internasjonal erfaring og har bodd i utlandet, andre ganger spiller det mindre rolle og blir bare «støy» på CV-et. Husk også å skrive litt personlig om deg selv.

Hva kjennetegner den mindre gode søknaden?

Noen søkere ønsker seg til Nordisk Film fordi «filmbransjen er spennende» fremfor stillingen i seg selv, og slik kan det ikke være. Hvis du brenner for å skrive manuskript og søker jobb i resepsjonen hos oss fordi du tror det kan være en god inngang til bransjen, søker du ganske enkelt gal stilling. Du misbruker både vår og din egen tid. Vi vil ha kantinemedarbeidere med matkunnskap og tallsterke revisorer, i det hele tatt medarbeidere som brenner for akkurat det de gjør. At de i tillegg synes det er spennende å være en del av et stort mediekonsern som Nordisk Film, er bare positivt, men det må aldri bli det bærende.

Hvordan forholder du deg til åpne søknader?

Vi mottar og oppbevarer åpne søknader gjennom den elektroniske jobbdatabasen Easycuit, som det er direkte tilgang til gjennom våre hjemmesider.

Leser dere dem i det hele tatt?

Utfordringen med en åpen søknad er at den er vanskelig å målrette. Velger man å skrive en skal den være interessant og spesifikk nok til at vi finner den når vi senere gjennomgår databasen. Første trinn er hva du konkret vil arbeide med i Nordisk Film, og hvor og hvorfor. Du er altså nødt til å kjenne virksomheten før du søker, og det gjelder for alle deler av driften. Vil du gjerne jobbe med markedsføring må det f.eks. fremkomme om det er for vår Film-, kino- eller PlayStation-virksomhet, og hvorfor du egner deg til akkurat den avdeling. Man skal vokte seg vel for en jeg-kan-alt-søknad. Blir søknaden for generell er risikoen stor for at vi ikke oppdager den eller husker den.

Til slutt det klassiske søknadsdilemmaet; skal man legge ved et bilde?

Når man leser søknader med bilde er det lettere å huske personen i ettertid, og det kan være avgjørende i en bunke med over 100 søknader. Man skal imidlertid være oppmerksom på at mottakeren raskt leser en personlighet i bildet, så det er viktig at det virkelig viser hvem du er og fremfor alt matcher stillingen du søker. Sunny Beach-feriebilder er aldri gode, men det er like misforstått med et formelt sort/hvitt-bilde uten smil, til en stilling i Kundeservice hvor det er viktig å være utadvendt og kommuniserende. Snakk med gode venner som tør å si at du ikke bør stille opp i X-Factor fordi du synger falskt, og få dem til å vurdere om det er riktig bilde.

Publisert 2012-09-25


De nyeste artiklene

Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Slik skriver du profilteksten til en CV som gir deg adgang til jobbintervju
Ifølge Rekrutteringsanalysen 2017 leser 80 prosent av arbeidsgiverne CV`en først og 83 prosent leser profilteksten i CV`en. Så hva skal du skrive for å bli lest og for å komme gjennom nåløyet? Les videre og få råd og tips til fagprofilteksten.
Skrevet 1. juni på Forside, Informasjonsteknologi, Ingeniør og teknikk, Ledelse og personale, Handel og service, Industri og håndverk, Salg og kommunikasjon, Undervisning, Kontor og økonomi, Sosial og helse, Øvrige stillinger
Nyutdannet og på utikk etter en jobb?
Nyutdannet og på utikk etter en jobb? Se her først
Å være nyutdannet uten noe særlig arbeidserfaring kan være vanskelig i en jobbsøkerprosess. Ikke bare verdsettes praktisk erfaring over studier, det er også viktig å ha noe å referere til under intervjurundene.
Skrevet 1. februar på Forside
12 kjappe tips
12 kjappe tips til deg som søker jobb
Å søke jobb er en prosess som tar tid og det er lett å miste motivasjonen underveis, spesielt dersom du får avslag på avslag.
Skrevet 1. januar på Forside
drømmejobben
Slik kaprer du drømmejobben
Å søke jobb er en tidkrevende og anstrengende prosess. Det gjelder å finne ut hvordan man skal skille seg fra andre søkere, hvordan man skal presentere seg på best mulig måte og hva man har å bidra med.
Skrevet 26. oktober 2017 på Forside
5 grunner til å søke jobber i utlandet
Vurderer du å se etter jobber utenfor Norges grenser, men sliter med den velkjente usikkerheten? Her har du fem grunner til hvorfor du bør gi slipp på nølingen og gripe muligheten når den byr seg.
Skrevet 1. mars 2017 på Forside
Annonse:
Cookies på Jobbsafari

Vi bruker informasjonskapsler til statistikk og til å gjøre hjemmesiden mer brukervennlig. Det utplasseres informasjonskapsler fra Jobbsafari og fra samarbeidspartnerne våre. Klikker du videre på siden, aksepterer du at det utplasseres informasjonskapsler til disse formålene. Les mer her om vår bruk av informasjonskapsler, herunder hvordan du velger bort bruken av informasjonskapsler.