5 gode råd for å skrive en bra jobb­søk­nad

Å skrive en bra jobbsøknad til en ny jobb er vanskelig til og med for en erfaren forfatter. Her er fem råd som kanskje kan hjelpe deg til å skrive en søknad til en ny jobb, og til å skrive en søknad som ikke bare skumleses av mottakeren.

1. Tålmodighet, tålmodighet, TÅLMODIGHET

En bra tekst kan sjelden eller aldri presses frem. Det krever trening, undersøkelser og tålmodighet. Mangel på tålmodighet i skriveprosessen leder ofte til stavefeil, dårlig språkbruk og rent vrøvl. I beste fall signaliserer det bare uvitenhet.

De beste skribentene har flere års trening med seg i bagasjen, og behersker derfor språket. Er det noe du savner, så er tålmodighet spesielt viktig når du skriver en jobbsøknad til en ny jobb. Ta deg god tid og stuss ikke på å starte prosessen om igjen fra begynnelsen om du føler at det er nødvendig. Les gjennom teksten, gjerne høyt for deg selv. Hva sier teksten? Informerer den om det du ønsker å fortelle?

2. Ta sikte på mottaker av jobbsøknaden

Det er langt fra sikkert at en arbeidsgiver eller rekrutteringskonsulent oppfatter dine ord på den måten som du ønsker å få frem. En eneste feiltolking eller to, kan gjøre stor forskjell i beslutningsstadiet.

Ring til kontaktpersonen i jobbannonsen og forhør deg om hvordan sjefen er å jobbe med og hvilken lederstil du skal tilpasse deg etter. Det er ikke feil å gjøre dette, snarere tvert imot! Du viser interesse for arbeidet og den informasjonen kan du få bruk for senere når du skal sikte inn deg på arbeidsgiveren. Samtidig får du sannsynligvis en bedre følelse for hvordan du i din søknad på beste mulige måte kan beskrive din kompetanse med ord.

3. «Jeg er veldig flink å gjøre smørbrød»

Skryt og påstander kommer du ikke langt med i en jobbsøknad om du ikke kan bekrefte dem med gode argumenter eller fakta som for eksempel baseres på tidligere erfaringer. Forklar hvor du har fått ditt velutviklede talent for å gjøre gode smørbrød eller enda bedre – få frem i teksten helt underforstått at du har talentet uten at du direkte påstår at du har det. «I fire år har jeg vært ansatt hos Smørbrød. Jeg begynte som lærling men er i dag sjefssmørbrødkonsulent med ansvar for den daglige driften av smørbrødsproduksjonen.»

4. Ikke overdriv

Veldig få mennesker er gjøglere eller sirkusklovner, så sannsynligvis er heller ikke du en av dem. Glem ”mange baller i luften” og skriv heller at du kan utføre mange oppgaver samtidig.

Det er heller ikke rom for å holde et forskjønnet språk i din jobbsøknad. Hopp over sjargong, metaforer og lignende. De er bare ord som kan gi motsatt effekt av det du ønsker å få frem. Enten blir søknaden mer omfattende enn nødvendig, eller så stjeler ordene plass som du kunne ha brukt til mer slagkraftige argumenter.

5. Skriv gjerne at du er bra

Du er veldig, veldig bra på det du kan og gjør, så det er ingen grunn å skjule det. Gassen i bunn og fortell at du er den personen som firmaet søker. For det er du jo, ikke sant? Skriv om hvorfor du søker jobben og hvorfor din kompetanse stemmer så bra med stillingen. Glem aldri at du skal selge deg selv!

Test gjerne Jobbsafari’s tekstmaskin! Med den kan du sette i gang med din CV og dine personlige brev. Tekstmaskinen er en gratis service på Jobbsafari. Her kan du sette sammen en søknad med forskjellige tekstdeler, lære å skrive en søknad, få inspirasjon til din søknad og se eksempler på andre søknader.